Nederlands
Français
English


 

 



De geschiedenis van Godin

Klik op de afbeelding om het
museum te bezoeken

Het Godin museum

Adres
GODIN S.A.

02120 GUISE (France)

Tél. 0033 (0)3 23 05 70 00

www.godin.fr

Kijk ook op: www.familistere.com

Hier vind je de complete geschiedenis van het Familistère Godin in Guise

Tegen het midden van de XIXe eeuw begon de industrieel Jean-Baptiste-André Godin, op basis van het gedachtegoed van Fourier en Saint-Simon, in de praktijk met een van de eerste experimenten voor een sociale utopie op grote schaal gekoppeld aan een werkomgeving - de nog altijd bestaande fabriek van Godin. Hij liet een aantal paleisachtige gebouwen neerzetten, met als doel een harmonieuze sociale gemeenschap te ontwikkelen: collectief wonen, zwembad, économats, tuin, verpleging, scholen, theater en kapel van de commune van het familistère. Dit experiment duurde feitelijk in een cooperatieve vorm, tot 1968.

Dit project met de naam Utopia gaf aan het Familistère een culturele, toeristische, economische en sociale ambitie van grote waarde. Een project met de mogeljkheid om na te denken over de waarden van een samenleving die gericht was op de toekomst. Kortom een utopie die moest slagen zoals de fabriek Godin erin slaagde zich steeds te vernieuwen.

Vanaf het jaar 2000 ondersteunt het Conseil Général van het Département van Aisne samen met de plaats Guise dit project op basis van financiering door de Franse overheid, de regio Picardie en de Europese Economische Gemeenschap.

Familistère van Godin in Guise

Historie van de fabriek van Godin

J.B.André GODIN begon zijn eerste atelier als slotenmaker in 1840 in zijn geboortedorp Esquéhéries in het departement Aisne (Noord-Frankrijk).

In 1846 startte hij in Guise (Aisne) met een bescheiden productiebedrijfje op een kwart hectare grond ten noorden van de stad, op een terrein waar de fabriek GODIN S.A. zich tot vandaag de dag bevindt.

Specifieke afdelingen zoals een gieterij, een emaillerie, afdelingen voor de assemblage en montage, schrijnwerken en verpakken besloegen in 1880 reeds 3 hectaren.

De gebouwen en de toegangspoort van de fabriek (simpele hallen opgetrokken uit steen) bevonden zich aan de andere kant van de brug die de fabriek verbond met de Familistère op de andere oever van de rivier.

Vanaf 1900 liep er een weg in de vorm van een ijzeren poort die de ateliers verbond aan het station van Guise voor het transport van producten.

Na de Eerste Wereldoorlog (1914/18), herbouwde de Familistère van Guise een groot deel van de gebouwen zonder de constructies veel te veranderen, terijl wel de lichtinval werd verbeterd.

Een belangrijke modernisering van de ateliers werd door de fabriek van GODIN S.A. afgerond in de jaren vanaf 1990.

Houtverwarming: "Le Jurassien"

Alle versies en modellen in het assortiment kachels en kooktoestellen van Godin is tot stand gekomen met de modernste technieken, op basis van allerlei energiebronnen.

De dynamiek van GODIN blijft gewaarborgd door de aanschaf van nieuwe machines en innovatieve productiemethoden zoals de automatisatisering van de verplaatsing, het zandstralen en de inhouden continu des chaînes de la sablerie et des cubilots, de robotisering van de montage en de plaatverwerking.

Tijdens deze periode van vooruitzien die zo karakteristiek is voor GODIN, heeft er twee keer een ecologische ingreep plaatsgehad van 1989. Dubbel, want deels betrof dit de producten en deels het productieproces in de fabriek, waar apparatuur de ruimte schoonhoudt, hetgeen meer dan 95% van de verspilling opruimt.

De export ontwikkelt zich continu:


distribueert wereldwijd.

Gasverwarming: "Chauffette"

Met een capaciteit van meer dan 75 ton gietijzer per dag, is GODIN marktleider in Frankrijk in de productie van verwarmingsapparatuur op hout-kolen.


is eveneens een belangrijk onderneming op het terrein van de smederij, de plaatverwerking en het emailleren.

Olie- verwar-ming: "Petit Godin"

In het museum van Godin staan een aantal vitrinekasten met gedrukte folders en catalogi over Godin. Godin had in 1921 in Guise plusminus 2100 werknemers (nu circa 300), terwijl er in een dépendance in Brussel nog eens 300 werkten.
Ik heb nogal wat Godins in mijn collectie

Godins uit de jaren 1890- 1920

Godin uit de jaren 1950-1980

Godin 411 Marbre

Godin 411 aubergine

Godin Marbre

Godin uit de jaren 1930-1940

Godin uit de jaren 1880-1900

Godin uit de jaren 1900-1920