Nederlands
Français
English


  Kachels uit Frankrijk homepage

 De historie van Deville

Adres
DEVILLE

76, rue Forest

08013 CHARLEVILLE MEZIERES CEDEX

Tél. 0033(0)3.24.56.83.83 - Fax. 0033(0)3.24.59.27.13

Het oude merk Deville maakte en maakt bijzonder kachels. Zie hier dit kleine fornuiskacheltje uit het midden van de vorige eeuw.

DEVILLE is gevestigd op een terrein van 40.000 vierkante meter in Charleville-Mézières (Noord-Frankrijk). De fabriek ligt aan de oevers van de Maas. DEVILLE zet een traditie voort over drie eeuwen van techniek, prestaties en innovatie voor zijn klanten.

Het huidige bedrijf zet moderne technieken in voor ontwerp en geautomatiseerde productie van verwarmingsapparatuur. Ingenieurs en technici waken permanent over de kwaliteit van de producten, met een geïntegreerd laboratorium voor onderzoek & ontwikkeling.

Deville: van 1848 tot nu

1848 : Terwijl Frankrijk zich opmaakt voor het industriële tijdperk, sticht een generatie van ondernemers in de Ardennen smederijen en ijzergieterijen.
Onder deze ondernemers bevinden zich de broers CORNEAU, van origine smid. Zij beginnen een ijzergieterij. Ze werken in opdracht aan funderingen voor gebouwen en verwarmingsapparatuur: kachels, fornuizen, komfoors en wasmachines. Al snel participeren ook hun zwagers, Albert DEVILLE en de heer PAILLETTE, in deze activiteiten.

1886 : De broers CORNEAU vertrouwen de directie van de fabriek toe aan Albert DEVILLE vanwege zijn uitzonderlijke kwaliteiten als ingenieur. Dankzij de laatste krijgt de fabriek CORNEAU-PAILLETTE de naam DEVILLE, dankzij talrijke uitvindingen zoals het emailleren van gietijzer of de eerste machines met een pneumatisch mechanisme. Deze verschaffen de fabriek DEVILLE-CHARLEVILLE faam in heel Frankrijk.

DEVILLE concentreert haar activiteiten op de fabricage van verwarmings- en kookapparatuur. De verbrandingscapaciteit verbetert voortdurend en de modellen worden continu vernieuwd. De huidige modellen zijn zeer concurrerend in de markt.

Hella

In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw is Deville een van de meest geziene merken met een zeer gevarieerde productie, van 'klassieke' houtkachels tot moderne modellen, altijd mooi en attractief.

Wie kent er niet het beeldbepalende fornuis in de keuken van zijn grootmoeder of oude tante!


1936 : Onder de vele producten die de 1400 werknemers van DEVILLE S.A. maken, bevinden zich reeds fornuizen op gas en elektriciteit. DEVILLE gelooft in reclame en laat graag via velerlei promotie zien wat het in huis heeft. Zie de posters hieronder.

Catalogus uit 1928

1954 : DEVILLE oriënteert zich op de productie van huishoudelijke verwarmingsapparaten op stookolie. Het bedrijf bezet al snel de eerste plaats op de Franse markt in deze categorie producten. De blauwe vlam van Deville wordt alras een vertrouwd beeld in Franse huisgezinnen.

1973 : Tijdens de eerste oliecrisis begint DEVILLE opnieuw met de fabricage van houtgestookte fornuizen en kachels. Door integratie van de nieuwste verbrandingstechnieken keert een belangrijk deel van de klantenkring terug tot deze vorm van verbranding.

1980 : DEVILLE breidt het productengamma uit door de ontwikkeling van een nieuwe familie van producten: open haarden met een hoog rendement die zowel in de stad als op het platteland met open armen worden ontvangen.

September 1991 : DEVILLE lanceert de muurkachel op gas, gemaakt van duurzame materialen zoals koper, chroom of gietijzer. Ze worden een geliefd model in het assortiment.

Eind 1993 : DEVILLE krijgt de norm NF toegekend door AFNOR voor verwarmingsapparatuur met een solide verbranding (hout - kolen).

In de negentiger jaren blijft Deville zich ontwikkelen. Het merk vestigt zich stevig in het segment verwarming in het woonhuis.

In 1996, innoveert DEVILLE het open haardensegment met een nieuw concept in de vorm van de metalen open haard: de "Prête à Poser", een direct plaatsbare open haard die onmiddellijk functioneel is, eenvoudig te installeren in een huis of appartement. Succes volgt vrijwel onmiddellijk, zodat er nu een assortiment is van meer dan 60 modellen.

In 2001, lanceert DEVILLE de eerste modulaire olieverwarming (Fioul Modulante) en is daarmee het enige merk met dit type verwarming dat perfect inspeelt op moderne wooneisen. De verwarming is schoon, stil, zuinig, makkelijk te installeren en te onderhouden. Het is een echte revolutie in centrale verwarming voor particulieren.

Vandaag de dag beleeft DEVILLE haar derde eeuw qua ervaring en ambitie op het terrein van verwarming voor haar klanten, met een dynamische slogan: Meer warmte geven door verbranding.

Deze foto van de Deville 109 kreeg ik van iemand toegestuurd. De kachel blijkt in een oude catalogus van de Samaritaine terug te vinden te zijn.

Heeft u catalogi van Deville, dan wil ik ze graag van u kopen of er een kopie van hebben.