Deville
Rosieres
Chappee
Chaboche

Nederlands
Français
English


  Kachels uit Frankrijk homepage

 



De geschiedenis van Rosières

Rosières is een onderdeel van

Adres:

13, rue Auger

93697 PANTIN

Tél. 0033 (0)1 49 15 92 00

Fax : 0033 (0)1 49 15 92 10

www.rosieres.fr

De ontpopping van een groot merk

Rosières: een lange geschiedenis die meer dan twee eeuwen in beslag neemt in een stad in de Berry, de basis van het wel en wee en de herkomst van Rosières.

Rosières komt van Rosarie, dat uit 1102 stamt, en is afgeleid van het Latijn (de plaats van de rozenstruiken) en van de naam van de plaatselijke landheer Normannus van Rosarie. Hij stichtte de eerste molen op de plaats van de huidige stad.

Bijna acht eeuwen later, is Rosières omgeven door bossen en het water van de Cher, terwijl de grond vol zit met krachtige ijzermineralen. Van deze natuurlijke synergie trok de Marquis de Boissy in 1836 profijt. Hij bouwde daar, vlakbij de oude molen, een smederij die werd gevoed door houtskool en ijzer uit de mijnen.

In 1848 werden de smederij en ijzergieterij overgenomen door de markies van Vogüe. De nieuwe eigenaar begon met de fabricage van spoorrails en ijzerconstructies voor de bouw en publieke werken.

Ontstaan van Rosières 1869

Maar eigenlijk ontstond in 1869 het Rosières zoals we dat vandaag kennen, vanuit het standpunt van de producten die men toen ging maken. In dat jaar kocht Jules Roussel, afgevaardigde en meestersmid, Rosières. Hij moderniseerde de smederij en lanceerde nieuwe producten van gietijzer.

Een naamloze vennootschap

Na het overlijden van Jules Roussel, richtten zijn erfgenamen en een aantal ingenieurs een naamloze vennootschap op. In 1896 werkten er 600 mensen in de stad, die zich verder ontwikkelde. De kwaliteit van het gietijzer raakte bekend en gewild in heel Frankrijk.

1909: nieuwe impuls

In 1909 ontwikkelde Henri Magdelénat nieuwe productiemethoden, reorganiseerde de smederij, de montage, het onderhoud en het expeditiemagazijn en breidde deze uit.

Hij introduceerde de fabricage van emaille en het emailleren van gietijzer. De kwaliteit daarvan werd snel, unaniem en definitief door iedereen herkend.

Hij creëerde een vakschool en lanceerde nieuwe producten: geëmailleerde fornuizen, houtkachels en kolenkachels.

Parallel daaraan volgde een belangrijk sociaal programma en voor 1935 telde de stad 500 logementen en 1800 inwoners. Zij bezat volgens de letter, een dorpsapotheek, een kinderbewaarplaats, een werkplaats, een kruidenierscoöperatie, een sportaccommodatie, een eigen spaarbank en familieruimten.

1934: een nieuwe fundamentele datum

In 1934 verkrijgt Rosières voor Frankrijk en een aantal andere landen, de exclusieve licentie voor de AGA-fornuizen die is ontworpen in Zweden door dr. DALEN, Nobelprijswinnaar.

Een revolutionair fornuis: de AGA

Echte warmteproducenten dankzij hun wetenschappelijke constructie van continuverbranding. De AGA/fornuizen werken non/stop en verbruiken niet meer dan 4 à 5 kg brandstof per etmaal. Samen met de AGA/boiler zorgen ze voor de distributie van warm water in het huishouden. De fabricage duurt tot 1966.


Gietijzeren geëmailleerde fornuizen


De jaren 1938-1940 vormen de periode van de fornuizen die geheel van gietijzer en van geëmailleerd gietijzer waren gemaakt. De lijnen zijn soberder, de pootjes worden kleiner. Men komt tegemoet aan de belangrijker wordende behoefte aan gasverwarming.

Een uitgebreid moderniseringsprogramma

Ontwikkeling en innovatie op het terrein van producten, constructie van exportbronnen voor alle divisies, beursgang in 1962, modernisering van productiemethoden, getuigen van een werkkracht en drang naar perfectie die nooit stopt.


Rosières beleeft de overgang naar het derde millennium

Rosières is rijk aan traditie en erop bedacht deze te bewaren voor de toekomst, en streeft al twee eeuwen perfectie en modernisering na. De missie van Rosières, gisteren, vandaag en morgen is de keuken en de levensruimte te vervolmaken.

Foto's van de fabriek