Nederlands
Français
English


  Kachels uit Frankrijk homepage

 De historie van Chaboche

Marie Edmond Philbert CHABOCHE


ingenieur

uitvinder van de Salamandre

Geboren 24-8-1857 te Parijs

Overleden 20-5-1929 te Parijs in het 9e arrondissement, rue de la Tour d'Auvergne nr. 30, begraven op het kerkhof van Saint Vincent in Montmartre

Links staat
een kachel
van Chaboche,
de Louis XV.

In mijn bezit.

En onlangs kocht ik
deze fransblauwe Salamandre van Chaboche, de B3 Mixte.

Ingenieur Edgar Chaboche was uitvinder en zakenman. Vanaf 1882 begon Edgar Chaboche in de rue Rodier het huis Verdot, in verwarmingsapparatuur en schoorsteenartikelen. Dit bedrijf ontwikkelt zich snel dankzij zijn uitvinding van de Salamandre, een kachel die gebaseerd is op volledige verbranding. Hij verkrijgt hiermee landelijke bekendheid. Tussen 1900 en 1906 ontwikkelt hij ook auto's en vrachtwagens op stoom, maar dat wordt geen succes, evenals de badkuip de Sirène, ongeveer in dezelfde periode. De kachels worden echter vermaard. Het bedrijf met de naam Chaboche wordt opgeheven eind 1953, begin 1954.

Chaboche Anglais

Chaboche Premier modèle

Chaboche Glycine

Chaboche B5 Mixte

De Salamandre, een gietijzeren, verrijdbare kachel op basis van langzame verbranding, werd geproduceerd tussen 1883 en 1953. Met een totaal aantal verkochte exemplaren tussen de 700 en 800 duizend is het technisch, commercieel en artistiek een succes geweest. Het was een revolutionaire vinding, omdat elk onderdeel afzonderlijk kon worden vervangen.

Het succes was zo overweldigend, dat het woord 'salamandre' als soortnaam werd opgenomen in de geïllustreerde Petit LAROUSSE encyclopedie van 1913. Dat bleef zo tot 1961.

De salamandre heeft behalve als gebruiksvoorwerp ook artistieke waarde omdat het de kunstuiting van de Art Nouveau rondom 1900 vertegenwoordigde. De modellen van gietijzer zag je rond 1925 ook veel in Art Déco interieurs.

Het woord en het motief van de salamander omgeven door vuur dat je op de kachels ziet, vinden we in de heraldiek terug bij koning Frans I, nog te bekijken in het kasteeel van Blois.

.

Samenvatting van een hoofdstuk uit het verslag van de Franse kamer van koophandel in Parijs uit 1924


Een van origineelste en interessantste scheppingen die de Franse industrie aan het eind van de negentiende eeuw heeft voortgebracht is de kachel die bekend staat onder de naam la Salamandre.

De kachel is ontworpen door ingenieur Chaboche in 1883 en verschilde in alles van wat voor die tijd was ontworpen, in vorm en in principe.

De kachel is bedoeld om in de schoorsteen te worden geplaatst en bestaat grofweg uit twee delen. Een voorkant van gietijzer met bijvoorbeeld emaille en een achterkant van gietijzer. Beide zijn met bouten en mastiek aan elkaar bevestigd, zodat er geen rookgassen kunnen ontsnappen. De platte vorm die door deze constructie ontstaat geeft ze een andere uitstraling dan de ronde of rechthoekige kachels die tot dan toe werden gemaakt. Het model, dat van origine is ontworpen door Joseph CHÉRET, is uiterst decoratief, vanwege de gebruikte vormen, materialen en figuren.

Bovendien was de techniek van de Salamandre totaal nieuw: vanwege de dubbele laag circuleert het gas door de hele kachel, van voor naar achter. De rookgassen geven veel calorieën, dus warmte af, voordat deze door de schoorsteen verdwijnen. Er is bovendien een slim reservoir voor de kolen, waardoor de kachel slechts een keer per 24 uur met antraciet behoeft te worden gevuld.


Alle modellen berusten op hetzelfde principe:

- Het materiaal bestaat uit gietijzer, dat ondanks zijn gewicht zorgt voor de beste warmteregulering. Ook nu nog zijn de beste radiatoren in een centraal verwarmingssysteem op basis van water, van gietijzer gemaakt.

- Bij de meeste modellen zit het vuldeksel aan de voorzijde. Deze is makkelijk toegankelijk. De klep opent soepel via een as en kan tijdens het vullen open blijven staan. Eenmaal dicht sluit de klep perfect af omdat deze als het ware als een deksel over de onderzijde valt.

- Het handvat van vernikkeld of verchroomd gietijzer of met porseleinen handvat behoudt onder alle omstandigeheden een temperatuur waarmee je de kachel met de hand kunt verplaatsen.

- De deur met mica aan de voorzijde heeft scharnieren en krukken om de deur goed af te sluiten, waardoor de kachel perfect is geïsoleerd.

- Het front van de aslade bevat twee luchtgaten waardoor de luchttoevoer extreem precies kan worden afgeregeld. Met de knop van hetzelfde materiaal en type als die bovenop de kachel kan de aslade worden uitgetrokken. Hierdoor kan de aslade volledig en makkelijk worden schoongehouden.

- Tussen de micadeur en de aslade zit een hendel om de inwendige gril te bewegen (twee bij het model T.A.M.3) . Hierdoor blijft de kachel goed branden en hoopt de as zich niet op tegen de micaraampjes.

- Behalve bij de kleinste modellen (Glycine, Minim, Fanchon) en bij de kachels (D2 of D.E.C., Y en Régional), is de Salamandre op wieltjes gemonteerd, met een remknop om de wielen vast te zetten.

- Aan de achterzijde bevindt zich een pijpuitgang die kan worden losgemaakt, zodat de kachel makkelijk kan worden schoongehouden en onderdelen - indien nodig - eenvoudig kunnen worden vervangen.

Hella

Aan het eind van de negentiende en in de beginjaren van de vorige eeuw is Chaboche een van de meest vermaarde merken met een zeer gevarieerde productie!


.

Chaboche T.A.M.3

Linksonder: echte Chaboche

Rechtsonder: namaak Chaboche

Oproep :

Heeft u catalogi of kachels van Chaboche, dan wil ik ze graag van u kopen of er een kopie of foto van hebben.